אחד החלומות הכי נפוצים בקרב אנשים רבים במדינת ישראל, הוא קניית בית או דירה משל עצמם. אך לצד החלומות על מעבר הדירה ובין אם מדובר בקניית בית או במעבר לדירה שכורה, קיימות לא מעט הוצאות כלכליות שיש לקחת בחשבון. כמובן שכשמדובר במשפחה עם ילדים, השיקולים אפילו רחבים יותר ונוגעים ביותר תחומים, אך לכאן ולכאן – במאמר הבא ננסה לעשות סדר בשיקולים הכלכליים המרכזיים ונבין אילו צעדים יכולים לעזור לנו להוזיל את ההוצאות החודשיות ולהפוך את מעבר הדירה לחוויה מוצלחת של התחלה חדשה.  

אילו שיקולים כלכליים חייבים לקחת בחשבון במעבר דירה? 

רוב הפעמים בהם מחליטים לעבור דירה, הם לצורך שדרוג ושיפור תנאי המחיה, מעבר לבית גדול יותר עקב הגדלת המשפחה או במעברים לצרכים שונים כמו עבודה וכדומה. באופן טבעי, אנחנו שואפים שהמקום החדש יאפשר לנו התחלה חדשה ואיכות חיים טובה יותר. אך רגע לפני קבלת ההחלטה על מעבר הדירה, קיימים כמה שיקולים כלכליים שנלווים לאותו מעבר וחשוב מאוד לקחת אותם בחשבון. 

הנה למשל כמה שיקולים מרכזיים: 

  • שכ"ד או משכנתא – בדרך כלל שרוצים לשדרג, זה מתבטא קודם כל בגובה שכר הדירה לעומת הדירה הנוכחית ובמקרה של קניית בית, במסלולי המשכנתא הקיימים בהתאם למצב השור באותה תקופה ואף באפשרות לבצע מחזור משכנתא בטווח הארוך.
  • עלות ההובלה – ההובלה עלולה להיות אחת ההוצאות הגדולות ביותר בעת מעבר דירה. חשוב להשוות מחירים בין המובילים השונים עד למציאת שירות מקצועי ומחיר הוגן. 
  • שיפוצים ותיקונים – בעיקר במקרים של קניית דירה. חשוב לקחת בחשבון את כל התיקונים והשיפוצים בבית החדש, במידה ויש צורך בכאלה. 
  • הפרשי המיסים וחשבונות שוטפים – בדיקה מקדימה של חשבונות החשמל, הארנונה, ועד הבית או עלות תשתית האינטרנט יכולה להיות מועילה בנושא, שכן תשלומים ומיסים אלו לא שווים בין כל הדירות או הבתים. 
  • ערבויות ופיקדונות – בעיקר במקרים של מעבר לדירה שכורה, בעלתי בתים רבים מבקשים פיקדונות או ערבות בנקאית שמשמעותה הפקדת כסף מהחשבון בפועל. 
  • הוצאות נלוות – בעיקר בעת קניית בית. הוצאות אלו יכולות להיות תשלום לעורך דין על עריכת חוזה, רישום בטאבו, שכר טרחה וכדומה. 

האם עלות המעבר כוללת רק את מחיר הנכס?

בעת מעבר דירה או כניסה לבית חדש, יש לנו לא מעט על הראש. זה מתחיל בקבלנים, בפועלים, בשיפוצים ויכול להמשיך לבחירת רהיטים, שכנים חדשים, תשלומים אליהם לא היינו רגילים ומה לא. הדרך הכי טובה להימנע ממצבים של בלבול ולחצים מיותרים, היא תכנון מקדים וסדר פעולות כלכלי נכון. 

לעיתים, ליווי וייעוץ כלכלי ומותאם אישית, יכול חסוך לכם לא רק חלק גדול מכאבי הראש ולעזור לכם בתכנון כלכלי נכון, אלא גם לחסוך לכם לא מעט כסף על ידי פעולות חשובות אותן אנשים אבים פשוט לא מכירים, כמו למשל מחזור משכנתאות או רכישת כלים להתנהגות כלכלית נכונה. לכן, כשאנו בוחנים את עלות המעבר עלינו להסתכל מעבר למחיר הנכס ולראות את התמונה הרחבה שכוללת גם את מס הרכישה, דמי התיווך ואת ההוצאות אותן הזכרנו קודם. 

האם משתלם למחזר את המשכנתא כדי לשפר תנאים ולחסוך בריבית?

השנים האחרונות במשק הישראלי התאפיינו לא פעם בעליית ריבית הפריים על משכנתאות במסלולים שונים. פעמים רבות ואצל אנשים רבים, עולה השאלה המתבקשת – האם כדאי לבדוק אפשרות של מחזור משכנתא או שאולי דווקא עדיף להישאר עם ההלוואה הקיימת?

התשובה לכך היא שלבדוק תמיד כדאי. מחזור משכנתא היא פעולה שאם היא מתבצעת בתזמון הנכון ובדרך הנכונה יכולה לחסוך לכם כסף רב ולהביא לאיזון כלכלי במצבכם. 

שינוי בגובה ההחזר החודשי יכול להשפיע על התקציב המשפחתי באופנים רבים ולפנות מקום לתשלומים דחופים אחרים, או להשקעה במשפחה – כל אחת בדרכה שלה. 

לסיכום – איך מעבר הדירה עלול להשפיע על איכות החיים? 

באופן כללי, מעבר דירה וכניסה לבית חדש הוא אירוע משמח ופתח להתחלות חדשות במקום חדש. בשביל לוודא שהמעבר אכן יהיה כזה ואיכות החיים אכן תשתפר עבור כל בני המשפחה, החשיבות של תכנון כלכלי נכון ומאוזן היא גדולה ומהותית. 

בסוף, כולנו רוצים להתפרנס בכבוד, לחיות בבית שתואם את מידותינו ולסיים כל חודש עם מספיק אוויר לנשימה. מעבר דירה יכול להיות צעד גדול שכולל בתוכו משמעויות רבות, אך עם עושים זאת בצורה נכונה ומחושבת, אותו צעד יכול להתגלות כצעד גדול קדימה.